image001-2.png
Hem Operation Allmän mottagning Röntgen Ultraljud Exotiska djur Tandvård Foder Veckans tips!
Fåglar Reptiler Kanin Gnagare Iller

Kontaktuppgifter

Tel. 08-592 540 80
Fax. 08-592 544 80

kontakt@malarensmadjur.se

(Ej tidsbokning eller akuta frågor via mail)

 

Öppettider

Måndag  8.00-19.00

Tisdag    8.00-19.00

Onsdag  8.00-16.30

Torsdag 8.00-19.00

Fredag   8.00-16.30

Lördag   10.00-14.00

(ej sommar)

Vägbeskrivning

Mälaren Smådjursklinik

är beläget i Rävsta företagsområde, mellan Sigtuna och Märsta. Lugn stressfri miljö med bra parkeringsmöjligheter. Endast 30 min från Stockholm och Uppsala. Karta

 

Adresser

Mälaren Smådjursklinik AB,

Trävaruvägen 19

195 92 Märsta

Facebooksida

Vital Hund

Sigtuna Hundhus

Om kaniner

 

Kaniner har i många år funnits i människans närmiljö både som köttdjur, pälsdjur och sällskapsdjur. Nu för tiden är det mycket ovanligt att man föder upp kaniner för köttet och pälsen skull men som sällskapsdjur ökar de kraftigt i popularitet. Vad många stadsbor upptäckt är att de lämpar sig utmärkt som inomhusdjur i både lägenheter och villor. De är tillgivna, tysta, lättskötta, rumsrena och kräver inte samma passning som hundar gör. Allt vanligare blir att kaninerna får leva i hemmet ungefär som hundar, där de springer löst och deltar i familjens aktiviteter.

Det nyvunna intresset för kaniner har ökat djurets "status" och allt fler ägare har sina djur försäkrade och ställer höga krav på hälsovård och sjukvård. De vill att familjens kanin ska få samma möjligheter som om den vore en hund eller katt.

 

Viktigt att tänka på vad gäller kaniner är att de till skillnad från hundar och katter, är bytesdjur i naturen. Det innebär att kaniner ständigt är utsatta för fara och de är genetiskt programmerade att inte visa sjukdom, skada eller annat obehag. Det kan göra det mycket svårt för ägaren att upptäcka att kaninen är sjuk. Den kan bete sig i stort sett helt normalt trots att den har en kraftig infektion eller t.o.m. ett brutet ben. Man måste med andra ord hålla utkik efter de små förändringarna i beteendet, matvanorna och övriga dagliga aktiviteter. En kanin som t.ex. inte kommer fram till burdörren och hälsar på ägaren på morgonen, kan vara en kanin som mår mycket dåligt, även om den för övrigt beter sig normalt.

 

Är man osäker på om kaninen är dåligt eller inte, är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och söka veterinärhjälp. Vanliga sjukdomar som drabbar kaniner är tandsjukdomar, mag-tarm sjukdomar och infektionssjukdomar. Benbrott och ryggskador är också relativt vanliga till följd av kaniner kan sprattla till kraftigt när man hanterar dem. Landar de felaktigt är det lätt hänt att olika typer av trauma uppstår.

 

Mag-tarm sjukdomar är tyvärr ett av de vanligaste problemen på kaniner. Kaniner är mycket beroende av att ha en ständigt aktiv och god passage i mag-tarmkanalen. Om de slutar äta och/eller bajsa är något på tok i systemet och kaninen behöver snabbt hjälp. Förloppet kan gå väldigt hastigt med dessa sjukdomar och de kan bli livshotande inom bara några timmar. Det är därför mycket viktigt att söka hjälp omedelbart.

 

Det finns naturligtvis många typer av infektionssjukdomar som kan drabba kaniner men några specifika bakterie-, virus- och parasitsjukdomar är vanligare än andra och kan i en del fall vara extra besvärliga. Några exempel är infektioner med Pasteurella multocida, Encephalitozoon cuniculi samt Myxomatos. De flesta "vanliga" infektioner kan behandlas framgångsrikt men ovanstående sjukdomar är besvärligare.

Text: Marianne Tornvall

 

 

Skötsel 

 

      Sjukdomar 

 

     Kastrering 

 

img_1223