image001-2.png
Hem Operation Allmän mottagning Röntgen Ultraljud Exotiska djur Tandvård Foder Veckans tips!
Fåglar Reptiler Kanin Gnagare Iller

Kontaktuppgifter

Tel. 08-592 540 80
Fax. 08-592 544 80

kontakt@malarensmadjur.se

(Ej tidsbokning eller akuta frågor via mail)

 

Öppettider

Måndag  8.00-19.00

Tisdag    8.00-19.00

Onsdag  8.00-16.30

Torsdag 8.00-19.00

Fredag   8.00-16.30

Lördag   10.00-14.00

(ej sommar)

Vägbeskrivning

Mälaren Smådjursklinik

är beläget i Rävsta företagsområde, mellan Sigtuna och Märsta. Lugn stressfri miljö med bra parkeringsmöjligheter. Endast 30 min från Stockholm och Uppsala. Karta

 

Adresser

Mälaren Smådjursklinik AB,

Trävaruvägen 19

195 92 Märsta

Facebooksida

Våra grannar: Dog Ranch

Sigtuna Hundhus

Kastration av reptil

 

 

 

Flera av våra sällskapsreptiler utvecklar könsdrifter och reproduktionsbeteende i fångenskap även om de lever "singel". Hondjur kan t.ex. lägga ägg även om det inte finns en hane närvarande och både hanar och honor kan bli brunstiga och uppvisa aggressivt beteende.

 

Hondjuren kan få problem med äggläggningen så att värpnöd uppstår. Om man inte lyckas lösa problemet med medicinsk behandling, måste djuret opereras. I samband med operationen av ödlor och sköldpaddor tar man i allmänhet bort äggstockar och ibland även äggledaren så att problemet inte kan återuppstå.

 

På orm nöjer man sig med att öppna äggledaren och plocka ut äggen som fastnat. Det är svårt att ta bort äggledare och äggstockar på de här djuren, eftersom organen är så långsträckta och snittet blir för stort.

 

De ödleägare som med ett tidigare djur varit med om värpnöd, aggression eller annat, väljer ibland att låta kastrera sitt "nya" djur för att förebygga liknande problem i framtiden. Det man bör veta är att det är inte säkert att en aggressiv leguanhane "lugnar ner sig" efter kastrationen.

 

Sköldpaddsägare och ormägare har tyvärr inte samma möjligeter till följd av de anatomiska hinder som beskrivs ovan.

 

Både hanar och honor av alla typer av reptiler har sina könsorgan inuti kroppen. Det innebär att även en kastration av ett handjur är ett bukingrepp. Testiklarna sitter ofta på samma ställe som äggstockarna på hondjuren.

 

Friska ödlor som kastreras behöver i de flesta fall bara stanna på kliniken över dagen.

 

Ingreppet görs under gasnarkos och operationssåret är beläget på buken. Såret blir sytt i en valk med stålstygn för att det ska hålla ända till stygntagningen som är först 5-6 veckor efter ingreppet. Reptilhud läker väldigt långsamt och sårkanterna vill gärna rulla sig inåt, därför syr man såret med utåtvikande sårkanter.

 

Generellt är reptiler tacksamma djur att söva och operera. De tål både narkos och operativa ingrepp bra vilket innebär att riskerna är mycket små vid olika typer av operativa ingrepp.