image001-2.png
Hem Operation Allmän mottagning Röntgen Ultraljud Exotiska djur Tandvård Foder Veckans tips!
Dags för operation Narkos Smärtlindring Kastrering Mjukdelskirurgi

Kontaktuppgifter

Tel. 08-592 540 80
Fax. 08-592 544 80

kontakt@malarensmadjur.se

(Ej tidsbokning eller akuta frågor via mail)

 

Öppettider

Måndag  8.00-19.00

Tisdag    8.00-19.00

Onsdag  8.00-16.30

Torsdag 8.00-19.00

Fredag   8.00-16.30

Lördag   10.00-14.00

(ej sommar)

Vägbeskrivning

Mälaren Smådjursklinik

är beläget i Rävsta företagsområde, mellan Sigtuna och Märsta. Lugn stressfri miljö med bra parkeringsmöjligheter. Endast 30 min från Stockholm och Uppsala. Karta

 

Adresser

Mälaren Smådjursklinik AB,

Trävaruvägen 19

195 92 Märsta

Facebooksida

Vital Hund

Sigtuna Hundhus

Kastration av hundar

 

Hanhund

Hanhundsaggressivitet, rymning efter löptikar, översexualitet och urinmarkeringar minskar. Hunden blir mindre intresserad av fortplantning och revirmarkering och i allmänhet lugnare efter en kastration. Oönskade parningar förhindras liksom medicinska problem med t ex prostata eller testiklar. De nackdelar som finns med kastration kan vara att pälsen kan få sämre kvalitet och bli lite mer valpullig. Aptiten ökar vilket kan leda till viktökning. Detta kontrolleras lätt med rätt foderstat.

 

Tik

Löpen försvinner i och med att livmoder och äggstockar tas bort. Risken att tiken drabbas av livmoderinflammation och oönskade dräktigheter förhindras. Tidig kastrering minskar även risken för juvertumörer. Nackdelar med kastration är att pälsen kan få en sämre kvalitet och bli lite mer valpullig. Aptiten ökar vilket kan leda till viktökning. Detta kontrolleras enkelt med rätt foderstat. En del hundar kan bli inkontinenta, men detta kan avhjälpas med medicinering.

 

Din hund kommer till oss på morgonen efter att ha varit utan mat sedan kvällen innan. Innan narkosen får hunden en lugnande och smärtlindrande spruta.  Hunden sövs sedan och testiklar respektive livmoder och äggstockar opereras bort. Efter operationen får hunden vakna i ett mörkt och lugnt rum. Smärtstillande medicin ges de närmaste dagarna efter operationen. Din hund kan gå hem samma dag och du får ett telefonnummer där du kan nå oss för frågor eller om du är orolig över något efter operationen. Efter 10-12 dagar får din hund komma på ett återbesök då vi plockar bort stygnen och kontrollerar att såret har läkt som det ska.

 

Kastration av katter

 

Katter blir vanligen könsmogna vid 5-12 månaders ålder. Om din katt inte är tänkt att användas i avel bör du låta kastrera den. En vanlig rekommendation är att göra det vid ungefär 6 månaders ålder. På hankatterna tar man bort testiklarna och på honkatterna livmoder och äggstockar.

 

En kastrerad katt har inte samma behov att urinmarkera, den är mer benägen att "hålla sig hemma", och hamnar inte lika ofta i slagsmål, eller riskerar att bli överkörd på sina "friarstråtar". Du slipper den löpande honkattens jamande och rastlösa beteende, får inga oönskade kattungar och minskar risken för framtida juvertumörer.

 

Ett observandum är dock att den kastrerade kattens ämnesomsättning påverkas och energibehovet därmed minskar med ca 30 %. För att din katt inte ska riskera att få problem med övervikt och dess relaterade sjukdomar (ledproblem, diabetes, hjärtproblem) bör den äta ett foder som är speciellt anpassat till kastrerade katter.

 

 

 

img_0215