image001-2.png
Hem Operation Allmän mottagning Röntgen Ultraljud Exotiska djur Tandvård Foder Veckans tips!
Om oss Vårt team Betalning Länkar Antibiotikapolicy Priser Remisser

Kontaktuppgifter

Tel. 08-592 540 80
Fax. 08-592 544 80

kontakt@malarensmadjur.se

(Ej tidsbokning eller akuta frågor via mail)

 

Öppettider

Måndag  8.00-19.00

Tisdag    8.00-19.00

Onsdag  8.00-16.30

Torsdag 8.00-19.00

Fredag   8.00-16.30

Vägbeskrivning

Mälaren Smådjursklinik

är beläget i Rävsta företagsområde, mellan Sigtuna och Märsta. Lugn stressfri miljö med bra parkeringsmöjligheter. Endast 30 min från Stockholm och Uppsala. Karta

 

Adresser

Mälaren Smådjursklinik AB,

Trävaruvägen 19

195 92 Märsta

Facebooksida

Vital Hund

Sigtuna Hundhus

DSC_1172-(1).JPG

Petra Forsgard – legitimerad veterinär och specialutbildad på tänder och tandsjukdomar.


Svensk veterinärexamen 1999 och är sedan 2011 specialist i hundens och kattens sjukdomar.

Specialutbildning i tänder och tandsjukdomar - Kurser: ESAVS Dentistry 1-3 och många andra tandkurser. Vidareutbildning sker kontinuerligt inom dessa områden.

Bakgrund: Har jobbat på djursjukhuset Albano sedan examen och började på Mälaren Smådjursklinik i juni 2014.

Egna djur: Har hund och har haft katt.

Vad är vanliga tandsjukdomar hos hund och katt?

-Hos hund är tandsten och tandlossning (parodontit) vanligt, likaså tandfrakturer på grund av att hundar tuggar på hårda föremål. Hos katter är TR/FORL vanligt, men också tandsten och tandfrakturer, ofta på hörntänderna.

Obehandlat, vad kan tandsten leda till?

-Tandsten som man inte åtgärdar kan leda till tandlossning, men även påverka hjärta, njurar och hela allmäntillståndet och välbefinnandet hos djuret. Det är därför viktigt att rutinmässigt göra undersökningar hos veterinär. Det har gått långt om katten eller hunden till exempel slutar äta, därför bör man förebygga med friskvård i djurets mun.

Hur gör man det?

-Dels genom att göra en tandkoll hos veterinär minst en gång per år men också om möjligt borsta tänderna på katten eller hunden. Det kan vara knepigare på ett äldre djur och lättare om den vänjer sig vid tidig ålder, men med gott tålamod så är ingenting omöjligt. TR/FORL kan inte förebyggas med tandborstning.

Vilka behandlingar kan ni utföra här på kliniken?

-Rengöring och förebyggande åtgärder såsom att ta bort tandsten och polera tänderna, behandling av tandlossning, ta bort mjölktänder som inte lossnar när de ska, behandling av TR/FORL, samt rotfylla enrotiga tänder (hörntänder).

Hur kan djurägaren själv upptäcka om djuret har problem med tänderna?

-Man bör titta regelbundet (dagligen) i djurets mun, kontrollera färgen på tandköttet och även försäkra sig om att djuret äter som vanligt. Om en katt till exempel helt plötsligt bara vill ha blötfoder men alltid annars ätit torrfoder finns anledning att börja fundera. Katter kan även uppvisa stressymptom som att slicka bort pälsen på magen eller kissa på fel ställen på grund av smärta i munnen.