image001-2.png
Hem Operation Allmän mottagning Röntgen Ultraljud Exotiska djur Tandvård Foder Veckans tips!

Kontaktuppgifter

Tel. 08-592 540 80
Fax. 08-592 544 80

kontakt@malarensmadjur.se

(Ej tidsbokning eller akuta frågor via mail)

 

Öppettider

Måndag  8.00-19.00

Tisdag    8.00-19.00

Onsdag  8.00-16.30

Torsdag 8.00-19.00

Fredag   8.00-16.30

Lördag   10.00-14.00

(ej sommar)

Vägbeskrivning

Mälaren Smådjursklinik

är beläget i Rävsta företagsområde, mellan Sigtuna och Märsta. Lugn stressfri miljö med bra parkeringsmöjligheter. Endast 30 min från Stockholm och Uppsala. Karta

 

Adresser

Mälaren Smådjursklinik AB,

Trävaruvägen 19

195 92 Märsta

Facebooksida

Våra grannar: Dog Ranch

Sigtuna Hundhus

 

HUR MAN GROR FRÖN TILL SIN FÅGEL
Många papegojfåglar, framförallt undulater, är svåra att lära äta pellets eller annan varierad kost. Ett alternativ i det här läget kan vara att gro fröblandningen som fågeln normalt äter. Fördelen med detta är att fetthalten i fröna minskar och andra nyttiga näringsämnen utvecklas i fröet och grodden.


Tag en lämplig mängd frön och lägg i en skål med rikligt med vatten. Fröna ska vara mer än väl täckta av vatten. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Skölj därefter fröerna i en sil under rinnande kallt vatten. Fröna ska sedan stå i en skål i rumstemperatur aningen utspridda men inte så mycket att de torkar. Skölj fröna med kallt vatten i sil flera gånger om dagen, framförallt sommartid när det lättare utvecklas bakterie- och mögelväxt.


För att gradvis vänja fågeln kan man börja ge den endast de uppblötta fröerna. Då är fodret fortfarande väldigt likt de torra fröerna. Efter hand kan man låta fröerna gro allt längre. Till en början bara så att en liten vit grodd ses och efter hand kan man låta dem gro tills det blir en gräsliknande växt. Vill man hejda tillväxten av fröna kan man ställa in skålen i kylskåpet.


Var mycket noga med att kontrollera att de grodda fröerna är fräscha. Om fröna gror dåligt, blir mögliga eller luktar illa, måste man kasta dem omedelbart. Grodda frön får dessutom inte ligga kvar i buren över natten.


Förhoppningsvis kan grodda frön bidra till att din fågel får en mer varierad kost, men fortsätt ändå att försöka få honom/henne att äta pellets.


Lycka till!