image001-2.png
Hem Operation Allmän mottagning Röntgen Ultraljud Exotiska djur Tandvård Foder Veckans tips!

Kontaktuppgifter

Tel. 08-592 540 80
Fax. 08-592 544 80

kontakt@malarensmadjur.se

(Ej tidsbokning eller akuta frågor via mail)

 

Öppettider

Måndag  8.00-19.00

Tisdag    8.00-19.00

Onsdag  8.00-16.30

Torsdag 8.00-19.00

Fredag   8.00-16.30

Lördag   10.00-14.00

(ej sommar)

Vägbeskrivning

Mälaren Smådjursklinik

är beläget i Rävsta företagsområde, mellan Sigtuna och Märsta. Lugn stressfri miljö med bra parkeringsmöjligheter. Endast 30 min från Stockholm och Uppsala. Karta

 

Adresser

Mälaren Smådjursklinik AB,

Trävaruvägen 19

195 92 Märsta

Facebooksida

Sigtuna Hundhus

 

MITT MARSVIN TAPPAR PÄLS, VAD SKA JAG GÖRA?Marsvin kan tappa päls av flera orsaker. De vanligaste är skabb, ringorm, äggstockscystor och pälstuggning.


Skabb är en hudparasit som inte är synlig för blotta ögat. Parasiten lever dessutom strax under hudytan, där den gräver gångar och ”äter” av sitt värddjur. Den orsakar nästan alltid en mycket kraftig klåda och ett ger ett tilltagande pälsavfall. Klådan kan bli så intensiv att djurägaren tror att marsvinet har kramper. Klådan gör också att marsvinet ofta är full med små sårskorpor, framför allt på ryggen. Pälsen tunnas vanligtvis ut diffust. Får sjukdomen pågå länge kan marsvinet dessutom tappa i vikt.


Behandlingen av skabb är tack och lov enkel och marsvinen brukar bli friska om de inte är sjuka av något annat. Behandlingen är receptbelagd så man måste gå till veterinären för att utskrivet rätt medicin.


Ringorm är en svamp som växer i huden. Den orsakar sällan klåda och brukar ge mer distinkta hårlösa fläckar. Även ringorm behandlas framgångsrikt med ett receptbelagt medel. Observera att denna sjukdom kan spridas till andra djur och till människa.


Äggstockscystor är en mycket vanlig sjukdom på medelålders och lite äldre marsvinshonor. Västkefyllda cystor bildas av okänd anledning i äggstockarna och dessa kan producera hormoner som ger pälsavfall. Pälsavfallet brukar börja på symmetriskt på sidorna av kroppen. Marsvinshonan brukar inte klia sig och huden brukar vara fin. Man ser ibland också en förstoring av honans spenar och hon kan vara besvärlig i humöret och småbråka med sina burkompisar. Sjukdomen behandlas bäst genom en operation där äggstockar och livmoder tas bort. Vi gör ofta den här operationen på kliniken och prognosen är väldigt god.


Pälstuggning är något som marsvinet gör på sig själv, dvs han/hon biter/tuggar bort sin egen päls. Orsaker kan vara uttråkning, stress eller smärttillstånd. Äldre marsvin kan t.ex. få artros i knälederna när de blir äldre och då är det vanligt att de slickar bort pälsen på bakbenen.


Känner du igen några av ovanstående besvär, är du välkommen att höra av dig till kliniken för rådgivning och tidsbokning.


Välkommen!

kalt-marsvin.jpg